KOS URUS PERNIAGAAN MAKANAN

'Niaga makanan ni sentiasa untung. Harga barang naik pun orang tetap makan.'

'Yeke?'

'Yela, tengok beli barang harga berapa je. Pastu jual harga dah lain.'
*
*
*
Bestnya kalau semudah itu pengiraan untung rugi bisnes.

Kalau kira gitu, jangan kata untung, silap-silap boleh bungkus.

Dalam membuat pengiraan, pastikan juga dikira hidden cost. Kerana apabila kita buat pejam mata, inilah sebabnya bisnes tak tahan lama.

Sales ada. Tapi kenapa rasa hidup statik je.  Tak tahu untung ke mana. Rugi ke mana.

Hidden cost yang perlu di ambil kira dalam menguruskan perniagaan makanan:

1. Kos minyak beli barang
2. Kos minyak hantar makanan
3. Kos minyak ambil semula bekas ( hidangan buffet)
4. Kos pembungkusan (hidangan bungkus)
5. Kos peralatan
6. Kos cuci
7. Kos dapur gas
8. Kos elektrik
9. Kos air
10. Kos upah

Segala kos yang dikeluarkan perlu dikira secara detail dan terperinci.

Supaya kita dapat tahu di mana untung, di mana rugi. Sediakan hitam putih segala perbelanjaan.

Ingat,

Kita nak berniaga bukan sehari.
Kita nak bina empayar legasi.
Yang boleh diwarisi tujuh generasi.

Jangan berniaga buluh kasap, masuk angin keluar asap. Phew..

#nenekcatering
#tipsbisneskatering

No comments:

Post a Comment