Lepas tu lama dah tak buat. Bila pergi belajar di universiti sempat juga buat untuk kawan-kawan.
Saya memang tak beli di kedai sebab saya belum jumpa roti arab begini di mana mana.
Kemudian saya pun hampir lupa kewujudannya. Sehinggalah baru-baru ni saya rasa gatal tangan nak main dengan tepung.
Zup zap kejap je siapnya. Sangat sesuai untuk orang yang mementingkan kesihatan. Roti yang tak berminyak. Enak dimakan seisi keluarga.
Mudah je nak buatnya. Bahan nya cuma tepung gandum, minyak, garam dan air.
Boleh tengok gambar untuk tengok cara membuatnya. Bila dah tengok tu bolehlah buat di rumah.
Mesti semua teruja. Makan pun bertambah tambah.
.
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan air
6 sudu minyak masak
Secubit garam
Campurkan tepung, minyak, dan garam
Tuangkan air sedikit demi sedikit sambil uli tepung
Bila jadi doh, buat bulat-bulat saiz setengah penumbuk
Canai doh menggunakan roller, tabur tepung di atas papan supaya tepung tak melekat
Susun doh yang dah dileperkan di atas dulang
Panaskan minyak. Guna minyak banyak macam nak goreng ayam
Terbalikkan roti bila dah garing. Goreng sebiji demi sebiji dengan penuh kesabaran
Dah siap boleh susun atas pinggan.
Lebih afdhol ajak jiran tetangga datang makan sekali.
Pasti semua cakap sedap hingga menjilat jari.
No comments:
Post a Comment