Cara-cara Buat Lempeng Sedap

Saya terbaca satu luahan seorang ibu yang sedang dalam kesempitan. Makan bercatu. Sampai tahap kena suap maggi pada anak berusia belum 2 tahun.
Masa tu saya terfikir kenapa mesti maggi? Kan ada yang lebih jimat dan selamat.
Tambahan pula kalau ingin yang sihat, kenyang lebih lama. Marilah buat lempeng.
Ramuannya teramatlah senang. Hanya perlu kerajinan.
Lempeng ni ada banyak jenis. Yang paling simple ialah lempeng tepung.

Lempeng tepung gandum simple.

1.Sukatan tepung sama banyak dengan air. Kalau guna 2 cawan tepung: 2 cawan air.
Nak lempeng tebal, lebihkan tepung. Nak nipis, lebihkan air.
2.Tambah sebiji telur, pukul bersama adunan guna garpu. Adunan jadi gebu gitu.
3. Ambil kuali melengkung, yang biasa buat goreng ikan tu. Tekap tisu yang dah dicelup minyak masak. Ratakan.
4. Panaskan kuali. Ceduk adunan lempeng tadi guna senduk.
Tuang di tengah kuali.
5. Ratakan adunan guna senduk tadi. Tak perlu angkat atau lenggang kuali.
6. Agak-agak adunan dah kering, terus angkat lempeng. Letak atas pinggan.
7. Gulung atau lipat cantik cantik .

Boleh sambung dengan lempeng berikutnya ke dalam kuali. Tak perlu tekap minyak. Yang dah letak tadi sudah memadai sekali.
Siap. Ready untuk dihidang. Boleh dimakan bersama kari. Saya prefer cicah gula dan susu pekat manis.
Sedap tak terkata. Yang penting, jimat nyata sihat.
.
Jemput lihat hasilnya.. nyummm!

No comments:

Post a Comment