'Kenapa harga mahal?'
'Buat sendiri lebih ekonomi'
'Senang je masak ni. Takkan nak pegi haji balik hari kot?'
*
*
*
*
Ini antara perbualan yang sering saya dapat bila menguruskan order dari pelanggan. Dan saya akan jelaskan sejelasnya supaya mereka faham dan meyakini servis katering.
Begini, saya sertakan beberapa perbezaan antara rewang dan katering dari sebelum, semasa dan selepas majlis diadakan.
1. Sebelum majlis
Rewang
-senaraikan dan beli semua barang mentah, pinggan, cawan, mangkuk, sudu garfu
-memasak makanan
-mengemas dapur
-basuh pinggan
-buang sampah
-siapkan tempat
-kemas rumah
-sapu sampah
Katering
-order
-bayar deposit
2. Semasa majlis
Rewang
-menyambut kedatangan tetamu
-topup makanan jika habis
-kemas pinggan cawan yang telah digunakan
Katering
-terima ketibaan makanan dan setelkan bayaran baki
-layan tetamu sambil goyang-goyang kaki
-tak payah topup lauk sebab ada pramusaji uruskan
-tak payah kutip pinggan cawan yang dah digunakan sebab ada pramusaji uruskan
3. Selepas majlis
Rewang
-kemas semula tempat
-susun atur semula kerusi meja
-basuh pinggan
-basuh periuk belanga
-sapu sampah
-buang sampah
Katering
-terus rehat dan tidur
Semoga dengan perkongsian ini dapat memberi maklumat berguna bagi tuan-tuan dan puan-puan yang masih ragu-ragu untuk menggunakan khidmat katering. Boleh pilih nak jimat yang mana.
Jimat kos atau jimat masa?
Nenek Catering
0145965015 / 01110763654
Seronok sangat, awak setuju. catering pasti lebih betul.
ReplyDelete