Nasi Lemak Atau Kuih Tradisional?

Menu sarapan pagi kegemaran rakyat Malaysia tentunya nasi lemak.
Makanan tradisi sejak dulu lagi. Alangkah indahnya bila dapat makan nasi lemak.



Sedapnya nasi lemak bergantung pada sambalnya. Sebab tu kena pastikan cukup rasa masam manis masin tawarnya.
Sambal tu kan, jangan terlalu pedas, biar sedang elok. Orang makan pun tak sakit perut.
Gunalah cili kering yang saiznya besar dan gemuk. Yang tu tak pedas.
Cili kering yang kerinting lagi kurus, pedas amat. Cili kering yang kecil dan licin, sangat sesuai untuk yang suka cabar pedas.
Tapi kalau masak untuk orang ramai, elok buat yang tak pedas. Biar sesuai untuk umum.
Untuk nasi lemak cantik berderai, gunakan santan pekat, sesuaikan rasa garamnya, dan tambah sedikit marjerin di dalamnya. Hasilnya nanti nasi putih suci murni lemak berkrim lagi berderai elok.
Satukan nasi lemak bersama sambal bilis yang enak. Pilihan dengan telur dadar atau telur rebus. Dimakan sekali timun, kacang goreng dan ikan bilis goreng. Boleh rasa krap krup waktu mengunyah.
Nikmat.
Selepas nasi, mari cuci mulut dengan kuih tradisi. Kuih karipap yang berinti kentang yang berempah. Gabungan juga kuih manis ketayap.


 

Perfect.
Hirupan teh tarik panas yang padu lagi kaw. Inilah kebahagiaan sebuah sarapan.
Goodyear Malaysia,
Seksyen 15 Shah Alam
Nasi lemak bungkus
Kuih karipap
Kuih ketayap
Teh tarik
.
.
Ada penggemar nasi lemak? Angkat tangan ðŸ™‹

No comments:

Post a Comment