Roti jala adalah satu hidangan yang mudah dan ringkas. Kalau di majlis kenduri, ramai orang akan pilih roti jala sebagai hidangan sampingan.
Tapi nak buatnya perlukan skill untuk menjala. Silap gaya, boleh hancur dan putus jala dibuatnya. Adunan yang bagus adalah adunan yang likat dan tidak putus.
Dalam banyak resepi yang dicuba, ini yang menjadi pujaan hati saya. Nampak cantik je bila nak menjala. Dan yang paling best, rotinya kekal lembut untuk tempoh yang lama.
RESEPI ROTI JALA
3 cawan tepung gandum
3 cawan susu
3 sudu minyak masak
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil pewarna kuning
1 biji telur
Cara detail memasak saya titipkan pada setiap gambar.
Selamat mencuba 😊
1. Campurkan kesemua bahan, tepung gandum, air susu, telur, pewarna kuning, minyak masak, dan garam. Blend halus.
2. Masukkan bancuhan ke dalam botol tiub yang sesuai.
3. Tebar jala ke dalam non stick pan. Terus angkat jala tanpa perlu balikkan.
4. Angkat jala dan letakkan ke atas permukaan rata seperti dulang. Lipat dan gulung.
5. Roti jala dah siap. Boleh dihidangkan bersama semangkuk kari ayam.
Selamat menjamu selera.
.
.
No comments:
Post a Comment